La reutilització de l’aigua, una pràctica en auge
-
Es calcula que la despesa en reutilització d’aigües municipals a Europa creixi més del doble en els pròxims set anys
-
Cada vegada més sectors industrials apliquen sistemes de reutilització d’aigua en els seus processos productius
La reutilització d’aigües residuals és cada vegada una pràctica més comuna degut, d’una banda, a la situació d’estrès hídric dels últims anys i, per una altra, a l’impuls de la Unió Europea a l’economia circular com a estratègia per a aconseguir un planeta més sostenible.
Els governs de diferents països han establert estratègies nacionals per a la reutilització de les aigües residuals i la UE va aprovar el 26 de juny d’enguany la seva primera legislació comunitària sobre reutilització per a harmonitzar les pràctiques de reutilització d’aigües residuals.
Amb aquest entorn polític, la previsió de l’informe Europe Municipal Wastewater reusi: Market Trends and Forecasts, 2023-2030 de Bluefield Research és que la despesa en reutilització d’aigües municipals a Europa creixi de 140 milions d’euros actuals a aproximadament 360 milions d’euros en 2030, amb una taxa anual mitjana del 16%.
El sud d’Europa és on més s’ha desenvolupat el mercat de la reutilització, concretament Espanya és el país europeu amb més plans de reutilització, a causa de la seva constant escassetat d’aigua i a la seva gran demanda agrícola.
Aquestes dades demostren que la reutilització ja no és únicament una mesura d’urgència davant una crisi, sinó que és un sistema incorporar en les estratègies de gestió hídrica sostenible.
En aquest escenari, la indústria juga un paper crucial, ja que és una de les principals consumidores d’aigua a escala mundial. A més, és important destacar que en èpoques de crisis de proveïment les obligacions de reducció de consum no s’apliquen a l’aigua amb origen regenerat i que el seu ús també suposa un important estalvi de costos.
Cada vegada són més els sectors que han implementat sistemes de reutilització d’aigua en els seus processos industrials, per exemple, les plantes de tractament d’aigües residuals de refineries de petroli poden produir aigua tractada que compleix amb els estàndards de qualitat requerits per al seu ús en la refrigeració d’equips o en processos químics o la indústria d’aliments i begudes, que reutilitza l’aigua en la neteja d’equips i envasos, la qual cosa redueix significativament la seva petjada hídrica.
Es tracta d’una tecnologia en constant desenvolupament i de la qual s’obtenen múltiples beneficis, tant a escala empresarial com ambiental.
A ESOLVE tenen un equip expert en la gestió de l’aigua i duu a terme auditories sobre l’ús que fan les indústries dels seus recursos hídrics dins del seu procés productiu amb la finalitat d’optimitzar la disponibilitat i els costos del recurs i complir amb tots els condicionants ambientals existents.