Cicle integral de l’aigua i contaminants emergents: adaptació a un nou repte mediambiental
- L’augment de substàncies com fàrmacs, cosmètics i microplàstics a les aigües requereix noves estratègies de tractament per minimitzar-ne l’impacte ambiental i garantir la qualitat dels recursos hídrics.
- Les empreses i administracions han de redefinir els seus sistemes de depuració i sanejament per adaptar-se a la nova realitat mediambiental i reduir la presència de contaminants en el cicle integral de l’aigua.
El Pacte Verd de la Comissió Europea, vigent des de finals de 2019, té com un dels seus objectius impulsar l’ús eficient dels recursos mitjançant la transició cap a una economia neta i circular que permeti reduir la contaminació.
La presència de contaminants emergents a les aigües, com els principis actius farmacèutics, els cosmètics, els microplàstics o els compostos perfluoroalquilats (PFAS), és un dels aspectes destacats dins d’aquest marc. La seva identificació i control són cada cop més rellevants, ja que aquests compostos no sempre es tracten adequadament en els sistemes convencionals de depuració.
Segons la Llista d’Observació del Programa de Seguiment de Contaminants Emergents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el 40% dels compostos són fàrmacs o cosmètics, mentre que un 50% correspon a la categoria de biocides. Aquestes substàncies poden tenir efectes adversos tant per al medi ambient com per a la salut humana, motiu pel qual s’estan adoptant noves mesures per reduir-ne la seva presència a l’aigua.
En l’àmbit industrial, l’eliminació dels contaminants emergents presents a l’aigua és una oportunitat per replantejar molts aspectes de la gestió dels recursos hídrics. També sorgeixen dubtes i incerteses a l’hora de definir un full de ruta i decidir un pla d’acció a curt, mitjà i llarg termini. La garantia de subministrament d’aigua s’ha convertit en una qüestió clau: les empreses han d’avaluar si disposen de fonts alternatives de subministrament, si aquestes són sostenibles tècnicament, econòmicament i ambientalment, i si el seu consum d’aigua és coherent amb la seva activitat i alineat amb les indicacions BREF. Així mateix, cal valorar si existeixen opcions reals per reduir el consum d’aigua sense afectar la producció.
Les administracions també hauran de treballar per millorar els sistemes de sanejament públics, amb la potestat de repercutir gran part dels costos de la millora dels sistemes públics de depuració sobre els productors de fàrmacs o cosmètics, mitjançant un model de Responsabilitat Ampliada del Productor, similar al que ja es va establir amb els envasos i embalatges.
Són dues cares de la mateixa moneda: una problemàtica mediambiental que cal abordar a diferents escales de treball, tant en l’àmbit de la producció com en la protecció del medi ambient en general, sense oblidar que tot forma part del cicle integral de l’aigua.
Si ens centrem en l’escala de fàbrica o centre productiu, la millora de la depuració no pot obviar la necessitat d’operar en un context de canvi climàtic i d’escassetat de recursos hídrics, on la garantia d’abastament d’aigua està subjecta a restriccions i obligacions de reducció de consums. Els sistemes de depuració han d’adaptar-se a aquestes noves exigències per garantir la reducció de la càrrega contaminant, especialment tenint en compte contaminants que fins ara no s’havien contemplat i que es troben en corrents d’aigua residual cada vegada més concentrats.
Impacte mediambiental i social
Els contaminants emergents representen una problemàtica ambiental complexa, ja que poden tenir efectes tòxics en la fauna i la flora aquàtiques, alterar els ecosistemes i contribuir a la bioacumulació en les cadenes tròfiques. Per exemple, els microplàstics i els compostos farmacèutics han estat detectats en organismes marins i d’aigua dolça, posant en risc la seva supervivència i, potencialment, afectant la salut humana a través del consum d’aigua i aliments contaminats.
A nivell social, la presència de contaminants a les aigües genera preocupació entre la ciutadania i pressiona les administracions i les empreses a adoptar mesures més estrictes per garantir la seguretat i la sostenibilitat dels recursos hídrics. Això implica la necessitat d’invertir en tecnologies més eficients, d’aplicar plans de gestió més rigorosos i de fomentar la recerca de solucions innovadores que permetin la reducció i eliminació d’aquests contaminants.
El paper d’ESOLVE davant aquesta problemàtica
Davant d’aquesta situació, ESOLVE aporta solucions tècniques i estratègiques per ajudar les indústries i les administracions a adaptar-se a les noves exigències ambientals i tecnològiques. L’empresa ofereix serveis com l’anàlisi de tractabilitat més enllà de la validació de tecnologies, la diagnosi d’eficiència dels sistemes de tractament en servei, l’assessorament en la millora de sistemes de depuració i la realització d’estudis de viabilitat per a canvis tecnològics.
A més, ESOLVE desenvolupa pilotatges en laboratori i a camp per testar solucions innovadores abans d’implantar-les a gran escala i treballa en estratègies de Zero Liquid Discharge per fomentar la reutilització de l’aigua i reduir l’impacte ambiental. També acompanya les empreses en la recerca d’ajuts en el marc de projectes de tecnologia verda o de millora tecnològica.
En un context en què la qualitat i la sostenibilitat dels recursos hídrics són una prioritat, ESOLVE es posiciona com un aliat estratègic per afrontar el repte dels contaminants emergents i garantir un ús més eficient i responsable de l’aigua.