La Unió Europea amplia la llista de vigilància de substàncies en aigües superficials
- Aquesta mesura busca obtenir dades més precises per valorar el seu impacte ambiental i establir possibles restriccions futures.
La Comissió Europea ha actualitzat la llista de vigilància de substàncies presents en aigües superficials que podrien representar un risc per al medi ambient i la salut humana. Aquesta decisió, recollida a la Decisió d’Execució (UE) 2025/439, introdueix noves substàncies que seran monitorades durant almenys dos anys per determinar el seu impacte real i, si cal, adoptar mesures correctores.
Quines són les noves substàncies a vigilar?
La nova llista inclou dotze contaminants entre els quals destaquen:
- Pesticides i fungicides com el bromuconazol, epoxiconazol i propiconazol.
- Productes farmacèutics com l’antidepressiu fluoxetina, el betablocador propranolol i els antibiòtics oxitetraciclina i tetraciclina.
- Un agent protector solar (octisalato).
- Un antioxidant industrial utilitzat en pneumàtics, el 6PPD i el seu producte de degradació 6PPD-quinona.
Aquestes substàncies han estat identificades per experts dels Estats membres de la UE com a potencials amenaces per a la qualitat de les aigües.
Per què és important aquest control?
Els Estats membres hauran de monitorar aquestes substàncies en estacions de control representatives per determinar-ne les concentracions i l’abast de la seva presència. Els resultats d’aquest seguiment permetran a la Comissió decidir si aquestes substàncies han d’incloure’s en la llista de substàncies prioritàries sota la Directiva Marc de l’Aigua. Si això succeeix, s’establiran valors límit d’emissió i mesures de reducció per protegir els ecosistemes aquàtics i la salut pública.
Antecedents i impacte regulador
El mecanisme de llista de vigilància es va introduir el 2013 com una eina dinàmica per identificar contaminants emergents i ajustar la legislació de la UE sobre aigües. L’actualització de 2025 és la quarta revisió d’aquesta llista i es basa en l’anàlisi del Centre Comú d’Investigació (JRC).
Els resultats de les llistes anteriors han estat clau en la proposta de la Comissió de 2022 per reforçar la legislació sobre contaminants a l’aigua, un procés que encara està en discussió amb els estats membres.
Compromís d’ESOLVE amb la seguretat ambiental
A ESOLVE, treballem en la identificació i tractament de contaminants emergents en aigües i sòls, mitjançant projectes innovadors i solucions avançades de descontaminació. El seguiment i l’avaluació de substàncies com aquestes són essencials per garantir un entorn segur i sostenible.