Ramón Roldán: “oferirem solucions més completes i de qualitat”

 

El nou Responsable de Geologia i Geotècnia d’ESOLVE parla sobre els seus objectius en la companyia.

Ramón Roldán a les oficines d’ESOLVE

Ramón Roldán va estudiar Geologia en la Universidad Complutense de Madrid i es va especialitzar en Enginyeria Geològica i Hidrogeologia. També va realitzar el Curs Internacional d’Hidrologia Subterrània (CIHS) a la Universitat Politècnica de Catalunya. En la seva trajectòria professional ha treballat en infinitat de projectes, molts d’ells de gran envergadura, en diferents empreses, des de consultores a constructores com a FCC i OHL, dins i fora d’Espanya.

Ara arriba a ESOLVE per a fer-se càrrec del departament de Geologia i Geotècnia, una aposta de l’empresa per ampliar i millorar els seus serveis unint dues disciplines com són la Geotècnia i la Remediació de sòls, que permetran abordar amb perícia obres necessàries per a la remediació i restauració d’emplaçaments contaminats.
Roldán se suma a un equip expert i multidisciplinari que treballa per a oferir sempre un servei de la màxima qualitat.

– De tots els grans projectes en els quals has treballat, hi ha algun que recordis especialment?

Han estat molts i cadascun destaca per alguna cosa. Em ve a la memòria el pas de Despeñaperros, per exemple, en el qual vaig treballar estant en FCC, per la seva envergadura i complexitat. Encara que l’experiència més enriquidora la vaig tenir en una central hidroelèctrica a Guatemala, amb OHL.

– Què va tenir d’especial?

Vam estar treballant en una zona molt remota, enmig de la selva, en la qual vivien comunitats indígenes que pràcticament no parlaven castellà, amb les quals havíem d’abordar una gestió social del projecte complicada. Era una zona amb molt pocs recursos, sense infraestructura, la qual cosa complicava la situació enormement. Treballàvem més de 35 dies seguits i durant l’obra vam tenir tota classe de problemes. Va ser necessari anar rectificant sobre la marxa perquè geològicament era un terreny molt difícil i poc estudiat. Un gran repte tècnic i una experiència molt potent tant a escala personal com professional.


– Has treballat molt a Amèrica. És molt diferent de fer-ho a Espanya?

Totalment. Per a començar, és important saber i entendre la filosofia d’obres que tenen allí, perquè no és la mateixa que a Espanya. Moltes constructores han creuat l’oceà per a emprendre projectes allà i han tingut problemes. Aquí estem acostumats a fer una proposta inicial i augmentar el pressupost quan sigui necessari per complicacions de l’obra. Allà no funciona així, el pressupost és tancat i les complicacions, que n’hi ha i moltes, les has de tenir previstes per endavant, cosa que no acostuma a passar.

– Des de la teva experiència, com s’eviten problemes?

És fonamental un bon estudi previ del terreny, moltes vegades la documentació que et lliuren no és prou precisa, així que has d’interpretar molt bé la geologia de l’àrea amb les poques dades que tens per a poder preveure què pot passar durant l’obra. Treballant allà s’aprèn molt.

David Arias, Ramón Roldán i Ricard Mora

– Per què decideixes sumar-te a l’equip d’ESOLVE?

Per a mi entrar a formar part d’ESOLVE és un repte que m’apassiona perquè es tracta de llançar una línia de negoci pràcticament des de zero, abans han fet coses, però no ha estat la seva especialitat, així que em motiva poder traçar la línia estratègica.

– Quina línia serà?

A Espanya existeixen grans consultories i enginyeries geotècniques especialitzades, no obstant això, aquesta és una bona oportunitat per oferir un servei diferent. Actualment existeix la necessitat d’abordar el disseny, execució i supervisió d’un projecte des de diferents punts de vista, amb una perspectiva que tingui en compte, no només els aspectes purament geològics i geotècnics, sinó també requisits mediambientals, socials, econòmics o de compliment normatiu. ESOLVE aposta per una consultoria de qualitat que aporta solucions i coincidim en la necessitat d’haver estat a peu d’obra per a realment poder oferir aquest servei de valor afegit. La meva experiència aporta aquest plus de saber el que passa sobre el terreny que permet enfocar i planificar de la millor manera els projectes. Amb aquesta unió podrem oferir solucions completes i de qualitat.

– Quins objectius et marques?

Vull fer una labor comercial que ens permeti obrir mercat i fer el salt internacional, que és on hi ha més oportunitats en l’àmbit de la geotècnia. D’altra banda, em ve de gust molt endinsar-me en el món de la remediació de sòls i aigües perquè, encara que he fet petites coses, és un món més desconegut per a mi, però amb moltes possibilitats.

– En quin moment es creuen la geotècnia i l’obra civil amb la remediació de sòls?

Els treballs de remediació tenen interferències amb altres disciplines, com és aquest cas. Hi ha projectes en els quals necessites construir un accés perquè pugui passar la maquinària o on s’ha de dissenyar un sosteniment, fonamentació, etc. Amb el meu treball en ESOLVE serem especialistes en aquest àmbit i podrem oferir un servei molt més complet en la caracterització del terreny, aspecte clau tant en geotècnia com en la descontaminació de sòls.